A Seiryu kő veszélyei - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2024. július 20., szombat

A Seiryu kő veszélyei

 












A Seiryu dekorkő az egyik legkedveltebb hardscape elem a Nature akváriumokban, ahol a köves jelleg a cél. Régóta tudjuk, hogy keményít, ami sokakat zavar, de kis mennyiségű kő esetén azért könnyen lehet kezelni ezt a hatást. Aki viszont a látvány jelentős részét ezzel a természetes dekorral szeretné megoldani, szembesülhet vele (főleg alacsony KH és pH értékek esetén), hogy a kő jelentősen is képes lehet emelni a KH és GH értékeket. Ez eddig kevésbé misztikus dolog, ismerjük a hatást, tudunk ellene tenni.


Ami kevésbé sűrűn emlegetett kérdés, az a GH emelés "mögötti" kalcium és magnézium arány témája. Tudjuk, hogy a GH, tehát az összkeménység a kalcium és magnézium ionok össz mennyiségét jelöli, ezt a paraméter mérjük a tesztekkel, amikor GH-t mérünk. 


A növényes akvarisztikában a különböző tápanyagok arányával is foglalkozunk, mivel ezek alapvető hatással bírnak a növények küllemére és kondíciójára. Mérünk nitrátot és foszfátot, vasat, káliumot, és próbáljuk ezek arányát úgy hangolni, hogy a növények fejlődése zavartalan lehessen.


A kalcium és magnézium arányának mérése nehézkes, de a két mezoelem aránya ugyanolyan fontos, mint mondjuk a nitrát és foszfáté. Jellemzően a kalcium kerül túlsúlyba, és mint antagonista párok, a magnézium felvétele és hasznosulása ekkor csorbát szenved.


A magnézium fontos szinergista ( az a jelenség, amikor két elem csak együtt tud hasznosulni) párja a nitrogén(nitrát) és a foszfor (foszfát). Tehát ha nincs, vagy kevés a magnézium, vagy felvétele csökken, a két szinergista párjának a felvétele is csökken, és relatív hiánytünet alakul ki. Akkor beszélünk relatív hiánytünetről, amikor például foszfor hiánytünet alakul ki, de a foszfát szintje magas a vízben.


A Seiryu régóta gyanús volt nekem, hogy beleszól egyes esetekben a kalcium-magnézium arányba. Természetesen ez nem egy igen-nem kérdéskör, hanem különböző mértékben képes módosítani negatívan az arányt, az egyéb tényezők függvényében. Például, a magasabb pH egy low-tech akváriumban eléggé csökkenti a dekor oldódását, így nem fog gondot okozni. 


Egy high-tech akvárium, sok CO2-vel, "0" KH-val, már jelentős oldó hatást fejt ki a kőre, így az beleszól a vízkémiába. Egy kisebb kísérletet csináltam a kővel, hogy kiderítsem, mik a nyers tulajdonságai vízkémia változtatás tekintetében.


Első kísérlet az volt, hogy sima nullás RO vízbe tettem a követ, és néhány hétig ott is hagytam. Az eredmények a következők lettek:


GH 2,86 nk

KH 1,35 nk

Kalcium 12,5 ppm

Magnézium (számolt) 4,8 ppm


Ez így nem is hangzik rossznak. Közel 2:1 arányú KH GH arány, amit a szakma ideálisnak jelöl. 2,6 :1 kalcium magnézium arány, ami az ideálisnak tartott 3,4:1 arányhoz képest kis eltolódást mutat, és a mérések nem analitikus jellege miatt bőven a jó kategóriába sorolható. Ezek alapján, ha más tényező nem hat az arányra, CO2 nélkül, lágy vízben a Seiryu kő önálló visszasózásra alkalmasnak látszik.


Na de mi van akkor, ha szén-dioxid gázt engedünk rá a kőre? A szén-dioxid egy kis része szénsavat fog alkotni, ami az esetlegesen előforduló karbonátos kőzeteket oldani fogja a kőben. Ugyanabban az edényben zajlott a kísérlet, és a szódagép segítségével szén-dioxid gázt oldottam be RO vízbe, és ezt öntöttem a kőre. A víz pezsgett, sok CO2-ről beszélünk. Nem akváriumi körülmény, mert a kő nyers tulajdonságait szerettem volna vizsgálni. Az eredmények a következők:


GH 19,8 nk

KH 19,8 nk

Kalcium 127,5 ppm

Magnézium (számolt) 8,5 nk


Ez már nem hangzik olyan jól. A GH és KH emelésének mértéke nem mérvadó, mert kevés vízben volt relatíve sok kő és szén-dioxid, de azt kijelenthetjük, hogy a KH GH 1:1 arányban emelődött. A kalcium viszont hatalmas túlsúlyt mutat. A kalcium magnézium arány 15:1 (!), 3,4:1 helyett. Az emelés nagyon-nagy mértékben kalciumból fakad, ami már lehet sok gond forrása.


Tehát, a Seiryu kő akkor tud nagyobb gondot okozni, ha minél több a CO2 a vízben, illetve minél kevesebb a KH (tehát a pH minél lentebb tud menni). Az egyéb kalcium magnézium arányt érintő tényezőkkel a kísérlet során nem foglalkoztam (például az aktív talajok esetleges hatásait).


A lényeg, ha sok Seiryu kő van az akváriumodban, a KH jelentősen emelkedik, és a gyakori tesztekkel nem tudod meghatározni a problémáid forrását, gondolj a kő ezen hatására.



Post Top Ad